Τετάρτη 14 Μαΐου 2008ΛΑΜΠΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Με λαμπρότητα, εκκλησιαστική τάξη και μεγάλη συμμετοχή του ευσεβούς Σητειακού λαού τελέσθηκαν την Κυριακή των Μυροφόρων, 11 Μαΐου, τα Ιερά Εγκαίνια του καλλιμάρμαρου και περικαλλούς Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πόλη της Σητείας. Τα Ιερά Εγκαίνια τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου, πρ. Νέας Ζηλανδίας κ.κ. Ιωσήφ και Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου. Τα Ιερά Εγκαίνια λάμπρυνε η παρουσία τεμαχίων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων νεοφανών Οσιομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τα οποία μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος και τέθηκαν σε προσκύνηση και αγιασμό των πιστών για περίπου ένα εικοσιτετράωρο στον νεοεγκαινιασθέντα Ιερό Ναό.
Η υποδοχή των Αγίων Λειψάνων και της Εικόνας της Παναγίας της Βεβαίας Ελπίδας -που φιλοτεχνήθηκε στο Άγιο Όρος ειδικά για τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας- έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου σε κομβικό σημείο της πόλεως από τον Σεβ. κ. Ευγένιο, συμπαραστατούμενο από τον Ιερό Κλήρο της Επαρχίας Σητείας και πλήθους πιστών, τη παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Νέας Ζηλανδίας κ. Ιωσήφ και του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Ευγενίου. Στη συνέχεια με τη συνοδεία τιμητικού Αγήματος του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας τα Ιερά Λείψανα και η Εικόνα μεταφέρθηκαν στο Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, ενώ κατά τη διάρκεια της λιτανείας κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες έρρεναν ροδοπέταλα. Ακολούθησε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων. Ο Σεβ. κ. Ευγένιος, προσφώνησε κατάλληλα με εγκάρδιους λόγους τον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, και τον ευχαρίστησε για την ξεχωριστή ευλογία που κόμισε στον τόπο μας με τη μεταφορά του ιερού λειψάνου των τριών νεοφανών Μαρτύρων της Λέσβου. Επίσης, ευχαρίστησε τον Αγιογράφο Ιερομόναχο π. Λουκά, από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, που μετέφερε την Εικόνα της Βεβαίας Ελπίδας, η οποία τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάριο στον Σολέα του Ναού. Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και στη συνέχεια η τελετή των Ιερών Εγκαινίων, του κεντρικού κλίτους επ’ ονόματι του Ευαγγελισμού και των άλλων δύο, το βόρειο επ’ ονόματι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, και το νότιο επ’ ονόματι των Αγίων Νεοφανών Οσιομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Ακολούθησε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, πρ. Νέας Ζηλανδίας κ. Ιωσήφ και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου.
Ο Προϊστάμενος του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, προσφώνησε κατάλληλα και εμπνευσμένα τον Σεβ. κ. Ευγένιο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τις πατρικές συβουλές και την καθοδήγησή του, και τους λοιπούς Σεβ. Μητροπολίτες. Αναφερόμενος στη λαμπρά και εύσημο ημέρα των Εγκαινίων του Ναού, ύστερα από 36 ολόκληρα χρόνια από την κατάθεση του θεμέλιου λίθου, τόνισε τη σημασία του καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας με Ιερά Λείψανα Αγίων της Εκκλησίας μας και Άγιο Μύρο, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν έως σήμερα στο Ενοριακό αυτό έργο.Ο Σεβ. κ. Ευγένιος μίλησε για το έργο των Μυροφόρων ψυχών, «που γίνονται δωρητές και ευαγγελίζονται την χαρά και την ειρήνη, τη συμφιλίωση και καταλλαγή του αμαρτωλού ανθρώπου με την συγκατάβαση και συνύπαρξη Θεού και ανθρώπου». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Τα ιερά Εγκαίνια του Ναού της Ευαγγελίστριας αποτελούν χρονικό ορόσημο όχι μόνο γιατί γνωρίσαμε Μυροφόρες χριστιανικές ψυχές, αλλά γιατί στη σημερινή κοινωνία που αναπτύσσεται ισσόροπα μαζί με τα καινούργια κτήρια, τα Σχολεία, τα ξενοδοχεία ή τα πολυκαταστήματα χρειάζονται και εκκλησίες, ως πύργοι ευσεβείας και τόλμης γενναιότητος και δημιουργίας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, που θα αφήσουμε στα παιδιά μας… Ας είναι αιωνία η μνήμη των κτητόρων, των Πρωτεργατών, των Προκατόχων, ιδιαιτέρως του προκατόχου μου μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Φιλοθέου και όλων των Ευεργετών και δωρητών του Ιερού τούτου Ναού για να επιτελούμε σήμερα πάνδημα και παγκρήτια τα ιερά αυτά Εγκαίνια».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς, στους οποίους πρόσφερε εκ μερους του Ναού από ένα χρυσοκέντητο Επιγονάτιο, τον εκπρόσωπο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Μακάριο Γρινιεζάκη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννη Λύκο, εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, και τους λοιπούς εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης που έλαβαν μέρος στην τελετή των Ιερών Εγκαινίων και στην πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην καθαγιασμένη Αγία Τράπεζα του κεντρικού κλίτους, καθώς και τους εκπροσώπους όλων των τοπικών Αρχών.Συγκινητική υπήρξε η συμμετοχή εκατοντάδων πιστών τόσο από τη Σητεία, όσο και από άλλα σημεία της Ανατολικής Κρήτης, ενώ τα Ιερά Εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Ν. Κουρουπάκης, οι Αντιδημάρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Διοικητής και αξιωματικοί του 3ου ΚΕΠ Ζήρου, εκπρόσωποι του Αστυν. Τμήματος και της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας, της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Βασιλάκης, Δ/ντές Σχολικών Μονάδων και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: