Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΝΕΩΤΕΡΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΝ ΔΡΑΣΙΝ

Πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Επικ. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Η δημιουργία διαφόρων Προτεσταντικών κινήσεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «Εκκλησίες» ή ως «Διακονίες» είναι ένα φαινόμενο μόνιμο μέσα στον Προτεσταντικό χώρο.
Στο σημερινό άρθρο μας θα αναφερθούμε, με σκοπό μόνο την ενημέρωση, στην ύπαρξη νεώτερων Προτεσταντικών κινήσεων στον ελλαδικό χώρο, που δραστηριοποιούνται στην ενίσχυση, τη βοήθεια και την παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε μετανάστες, αστέγους, εξαρτημένους από ναρκωτικά κ.ά. Κάποιες απʼ αυτές τις οργανώσεις αποτελούν παραρτήματα και δράσεις αμιγώς Προτεσταντικών Ομολογιών και κάποιες άλλες αποτελούν υπερομολογιακές Προτεσταντικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν με φιλανθρωπικό σκοπό.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποιες εξ αυτών εκτός από τη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική βοήθεια στα πλαίσια των δράσεών τους συμπεριλαμβάνουν και «ιεραποστολικές» πρακτικές. Τέτοιου είδους οργανώσεις είναι:
Ι) Παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας
α) Χέρια βοηθείας: ιδρύθηκε το 1993, έχει έδρα την Αθήνα, έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Σʼ αυτήν ανήκει το «Προσφυγικό Κέντρο Αθηνών» στην οδό Σοφοκλέους.
β) Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Οργανισμός ο «Πλησίον»: Είναι υπερομολογιακού χαρακτήρα και λειτουργεί ως Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
γ) Το Χριστιανικό Στέκι: Ανήκει στην ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης.
δ) Διακονία «Όασις»: Έχει έδρα την Αθήνα και δραστηριοποιείται κυρίως μεταξύ αραβόφωνων και Αφγανών μεταναστών.
ε) Διακονία «Πέρασμα στη Ζωή». Ιδρύθηκε το 2008.
στ) Διακονία «Σαμάρεια».
ζ) Κέντρο Ελέους: Δραστηριοποιείται στην Αθήνα μεταξύ αστέγων και ναρκομανών. Προσφέρει επίσης τις λεγόμενες τσάντες αγάπης σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας.
ΙΙ) Κέντρα απεξάρτησης
α) Φιλήμων. Ανήκει στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Ιδρύθηκε το 1986 και το κέντρο επανένταξης βρίσκεται στην περιοχή της Θήβας.
β) Κεραμέας: Κέντρο απεξάρτησης που δραστηριοποιείται στη Β. Ελλάδα.
γ) Ρέτο Ελλάς –Πρόκληση Ελπίδας. Ελληνικό παράρτημα ισπανικής Προτεσταντικής οργανώσεως, που δραστηριοποιείται στην απεξάρτηση ναρκωμανών. Ιδρύθηκε το 2003.
ΙΙΙ) Οργανώσεις υποστήριξης εκδιδομένων ατόμων.
α) Νέα Ζωή. Πρόκειται για σωματείο υποστήριξης και αποκατάστασης εκδιδομένων ατόμων, ενώ δραστηριοποιείται επίσης εναντίον του trafficking.

Δεν υπάρχουν σχόλια: